HET VERWERKEN VAN GROOT FORMAAT TEGELS

DE HOOGSTE EISEN AAN DE VERWERKER EN HET MATERIAAL.

Het leggen van grote of XXL-formaat tegels is technisch zeer veeleisend. Toch worden, in lijn met de trend, steeds grotere tegelformaten toegepast. De wens van de klant om grote formaten te leggen met zo min mogelijk voegen en smalle voegbreedtes is al lang niet meer uniek. Naast de hoogste productkwaliteit vereist de verwerking echter ook bovengemiddelde technische vaardigheden van de installateur, speciale kennis, een hoge mate van creativiteit en speciale gereedschappen.

UITDAGINGEN EN PRODUCTEN

ONDERGRONDVOORBEREIDING

Een bijzonder belangrijk criterium voor de verwerking van grootformaat tegels is de beoordeling van de ondervloer. De ondervloer moet perfect vlak en draagkrachtig zijn, omdat spanningen moeilijk op te vangen zijn door het minimale aantal voegen. Bovendien zijn tegels in grote formaten tot 100 x 300 cm meestal niet dikker dan 6 mm en hebben daardoor een zeer hoge restspanning. Als in het geval van een grootformaat tegel de spanningen niet kunnen worden opgevangen, zijn scheuren niet in de voeg te zien, maar direct in de tegel. Om dit te voorkomen is vaak extra alertheid bij de voorbereiding van de ondergrond nodig om de vlakheid van het oppervlak te optimaliseren.

Hiervoor zijn de zelfnivellerende codex FM 10 - FM 20 - FM 30 egalisaties ideaal. Indien nodig kan door het toepassen van het renovatievlies RR 201 een hogere sterkte worden bereikt. In geval van renovatie is het ook een mogelijkheid om de UZIN Multimoll ontkoppelingsplaten te gebruiken. Ook leghulpmiddelen of nivelleringssystemen die het mogelijk maken de grote oppervlakken zonder hoogteverschillen te leggen, maken het werk een stuk gemakkelijker.

 

SCHUIFKRACHTEN EN ONTSNAPPEND VOCHT

Omdat er bij het leggen van grote formaten nauwelijks sprake is van voegen, kunnen eventuele spanningen door temperatuurveranderingen (bijv. door vloerverwarming of ramen op vloerniveau) alleen door de gebruikte tegellijm worden opgevangen. Het is daarom essentieel om minstens een S1-lijm te gebruiken, en in het beste geval zelfs een S2-lijm (codex Power CX 9). De S2-klasse wordt gebruikt om flex-dunbedmortels aan te duiden, die een doorbuiging en dus een vervormbaarheid van minstens 5 mm hebben.

Ook bij grootformaat tegels speelt vocht een doorslaggevende rol.

Net als bij de eventuele spanningen is de kleine hoeveelheid voegen hier de uitdaging. Door de combinatie van grote tegels en weinig voegen heeft het vocht uit de dunbedmortel onvoldoende ruimte om te ontsnappen. Om deze reden is het raadzaam om een kristallijn afbindende mortel te gebruiken (snellijm, bijv. codex Power RX 8). Vooral bij calciumsulfaatdekvloeren (AE) is een snelle droging van groot belang, omdat vocht hier snel schade kan aanrichten. Daarom wordt aanbevolen om calciumsulfaatdekvloeren voor te bereiden met een beschermende primer zoals codex FG 340 of, idealiter, met een afdichtingsprimer (bijv. codex FG 500 S + H) om de AE te beschermen tegen binnendringend vocht uit de lijm.

Bij gebruik van een normale dunbedmortel zoals codex Power CX 3, Power CX 7 of Power CX 9 dient het tegelwerk minstens 3 dagen niet te worden belast om voldoende sterkte en droging te garanderen.

 

HET VOEGEN VAN GROOTFORMAAT TEGELS

Bij het voegen van het bewerkte oppervlak moet erop worden gelet dat er voldoende dilatatievoegen worden aangebracht. Hier is de regel "beter te veel dan te weinig", omdat de belasting van de dilatatie door het geringe aantal normale voegen beduidend hoger is.

Daarom moeten de oppervlakken in het beste geval kleiner worden gehouden dan de gebruikelijke 40 m². Wij adviseren de epoxyvoeg codex X-Fusion, die overtuigt door zijn hoge kleurstabiliteit en eenvoudige reiniging door het mooi gesloten oppervlak.

Toepassing in stappen

Codex producten

FG 340 Beschermprimer

codex FG 340 is een watergebaseerde, zeer emissiearme dispersieprimer met een hoog indringend vermogenen zeer goede bescheming tegen indringend water. De absorberendheid word aanzienlijk verminderd, waardoor vochtgevoelige ondergronden tegen het aanmaakwater uit de egalisatie of mortel beschermd wordt en een te snelle onttrekking van het aanmaakwater wordt voorkomen.

FG 500 S 1-K PU-afsluitprimer

Gebruiksklare, sneldrogende polyurethaan primer. Dunvloeibaar, gemakkelijk aan te brengen, 1-component, daardoor geen materiaalverlies door te veel aangemengd materiaal. Dankzij de sterke afsluitende werking worden vochtgevoelige ondergronden beschermd tegen de inwerking van vocht uit daarna aangebrachte dunbedmortel en uitvlakmassa’s.

FM 10 Fijne egalisatiemassa

Poedervormige, veredelde egalisatiemassa met speciale fijne korrel samenstelling. Levert na het mengen een snel uithardende en zeer goed vloeiende massa met een hoog rendement, die spanningsarm uithardt.

Power CX 9 S2 dunbedmortel

Hoog kunststof veredelde, hydraulische uithardende dunbedmortel met een hoog aandeel aan plastificerende kunststoffen. Geeft na het mengen met water een fijnkorrelige, smeuïge en standvaste dunbedmortel met de beste verwerkingseigenschappen en hoge flexibiliteit.

Power RX 8 Flexibele kleefmortel voor groot formaat tegels

Poedervormige, in hoge mate met kunststof veredelde werkdroge mortel met speciale cementen, minerale toeslagstoffen en additieven. Levert na het aanmengen met water een smeuïge dunbedmortel met zeer goede verwerkingseigenschappen en relatief lange verwerkingstijd op, die vroeg belopen en snel gevoegd kan worden. Zeer goede doorharding, ook bij koele omgevingstemperaturen. Door het grote watervenster kan de consistentie optimaal op het leggen worden ingesteld. *Zie achterkant “Verwerking”

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw