Hoge kwaliteit tegelwerk dankzij integrale aanpak in nieuwbouw 151-kamer-tellende Van der Valk hotel in Apeldoorn

Data

Gebouwtype Horeca
Oppervlakte 6.000 m²
Land Nederland

‘Hoge kwaliteit tegelwerk, dankzij projectmatige en integrale aanpak’

In Apeldoorn is in 2018 een tweede Van der Valk hotel geopend. De nieuwbouw, die vlak naast de A50 is gerealiseerd, heeft een oppervlakte van zo’n 20.000 m² en omvat een toren en laagbouw met 151 hotelkamers. Daarnaast zijn in de laagbouw een restaurant, de congreszalen en de installatieruimtes ingericht. In een apart gebouw zijn een wellness met zwembad en fitnessmogelijkheden ondergebracht. De lobby, wellness, productiekeuken, Live Cooking area, het restaurant en alle badkamers in de hotelkamers en suites zijn door Rikkert Tegelwerken (onderdeel van Rikkert Afbouwgroep) voorzien van hoge kwaliteit tegelwerk. Voor de applicatie en afwerking koos het tegelzetbedrijf uit Enter voor de voorstrijkmiddelen, poedertegellijmen en epoxyvoegen van codex.

“Rikkert Afbouwgroep heeft in dit project de binnenwanden, afwerkvloeren en alle stuc- en tegelwerken verzorgd”, vertelt Edgar Bolwerk, projectleider bij Van der Valk hotel Apeldoorn. “Het bedrijf heeft in het verleden ook ons hotel in Utrecht gerealiseerd en was de eerste kandidaat voor de nieuwbouw in Apeldoorn. Vanwege de hoge kwaliteit van het werk, maar ook omdat het bedrijf een totaalpakket én totaalgarantie aanbiedt.” In totaal is in het hotel in Apeldoorn circa 6.000 m² tegelwerk aangebracht. Van diverse formaten tegels in het wellnessgedeelte en grootformaat tegels in het zwembad tot en met stroken vloertegels in de lobby, diverse tegelwerken in de badkamers van de hotelkamers en suites, verschillende formaten visgraattegels in de keuken en mozaïektegels in het restaurant en de Live Cooking area, vertelt hij. “Niet alleen de diversiteit van de tegels en tegellocaties, maar ook de afwerking met diverse voegsoorten en -kleuren vroeg om een andere kwaliteit dan ‘regulier voegwerk’. Om hier optimaal invulling aan te geven, is codex al in de offertefase bij het project betrokken.”
 

Eenvoudig verwerkbaar en kleurecht

“Wij voeren regelmatig projecten uit met Rikkert Tegelwerken”, vertelt Martin Gerritzen, Technisch Commercieel Adviseur bij codex. “Ook komen we steeds vaker in beeld bij Van der Valk. Onder meer met onze epoxyvoegen, die zowel Van der Valk als Rikkert als zeer prettig ervaren. Vanwege de eenvoudige verwerkbaarheid en kleurechtheid van de voegen, de hoge productkwaliteit én de gunstige prijs-kwaliteitverhouding.” Rutger Kerkhof, directeur bij Rikkert Afbouwgroep: “Daarnaast onderscheidt codex zich door een goede projectbegeleiding. Ook in dit project waren de lijntjes tussen onze projectleider Jurgen Lammertink en de adviseurs van codex kort. Eventuele vragen werden direct opgepakt, wat zich vertaald heeft in een zeer soepele uitvoering, een prachtig eindresultaat en een tevreden klant.”
 

Intensieve begeleiding, van offerte t/m oplevering

“In de voorbereidingsfase hebben we de bouw regelmatig bezocht en de situatie geïnventariseerd”, Jeroen Schaepers, Applicatiespecialist bij codex. “Daarnaast hebben we samen met Rikkert Tegelwerken alle ondergronden gecontroleerd en gekeken welke acties nodig waren om een optimale verwerking én kwaliteit van onze producten te borgen. Denk bijvoorbeeld aan het stralen van de ondergronden, wijzigen van kleine details en verwijderen van bekistingsresten. Bij aanvang van het werk hebben we samen met de tegelzetters de geleverde producten nagelopen, inclusief de schriftelijke product-/verwerkingsadviezen die we voor dit project hebben opgesteld.” Gerritzen: “De product-/verwerkingsadviezen gelden onder meer voor onze epoxyvoegen. Deze tweecomponentenvoegen zijn relatief eenvoudig te verwerken, maar voor de meeste tegelzetters nog onbekend terrein. De voegen dienen binnen 90 minuten verwerkt en vervolgens goed gereinigd te worden, om epoxysluiers te voorkomen en een optimale esthetiek te garanderen.”

Ook tijdens de uitvoering heeft Schaepers het project regelmatig bezocht, om eventuele vragen van tegelzetters te beantwoorden en het tegelwerk conform de adviezen te controleren. “Van alle bezoeken is een bezoekrapport opgesteld met daarin onze acties, bevindingen en tips.”
 

Naadloze productafstemming

In de sauna’s, waar men te maken heeft met een hoge luchtvochtigheid en temperatuurverschillen, zijn alle tegels verwerkt met een codex X-Fusion epoxylijm. “Deze epoxylijm is niet alleen uitstekend geschikt voor extreme omstandigheden, maar vangt ook hoge puntbelastingen op”, vertelt Schaepers. “Een uitkomst voor onder meer de mozaïektegels, die rechtstreeks op een ondergrond van bouwplaat (Wedi) zijn verlijmd.” Ook in het zwembad, waar grootformaat tegels van 120 bij 120 centimeter zijn aangebracht, is gekozen voor codex epoxylijm. “De ondergrond is afgedicht met een codex AX 220 2-componenten afdichting, die tevens een ontkoppelende functie heeft. Zodat spanningen tussen de constructie en tegelbekleding perfect worden opgevangen.” Rond het zwembad is een stalen overloopgoot toegepast. “Om deze overloopgoot waterdicht af te dichten, hebben wij een waterslot met UZIN PE 460 Epoxyprimer-vochtscherm geadviseerd. Daarnaast is onze codex Epo 2000 toegepast in combinatie met afdichtingsband, om een waterdichte afdichting in de overgang tussen de stalen goot en betonnen zwembadbak te garanderen.” Kerkhof: “In het zwembad, maar ook in de andere ‘kritieke’ ruimtes hebben we onze handelingen dubbel gecheckt, waarmee Van der Valk verzekerd is van esthetisch en hoge kwaliteit tegelwerk, die jarenlang betrouwbaar zijn werk blijft doen.”

Gebruikte producten

X-Fusion 3-componenten design epoxy-mortel

codex X-Fusion is een gekleurde reactiehars voegmortel op basis van epoxyhars om optisch aansprekende keramische wand- en vloer tegels te verlijmen en te voegen. codex X-Fusion bestaat uit 3 componenten, hars-harder-kleurzand, die worden gemengd tot een homogene mortel. Na het invoegen kan codex X-Fusion met een normale hydro spons (zonder pads) worden afgewassen.

AX 220 2-componenten flex-afdichtingsmortel

codex AX 220 hardt ook bij koelere temperaturen snel uit en maakt het mogelijk om zeker scheuroverbruggende afdichtingen te maken in combinatie met keramische bedekkingen. Dankzij de geoptimaliseerde mengverhouding van 1 : 1 kunnen ook deelhoeveelheden gemakkelijk worden aangemengd.

Epo 2000 Epoxy-afdichting

Zeer flexibel 2-componenten epoxyhars. Gemakkelijk te verwerken en snel uithardend, met zeer goede bestendigheid tegen weersinvloeden, water, chemicaliën, zout en mechanische belasting.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw