Functioneel, wit en strak tegelwerk maakt nieuw warenhuis Hudson’s Bay Enschede af

Data

Gebouwtype Warenhuizen

Het Twentse Enschede is een prachtig warenhuis rijker. In een 3-verdiepingen-tellend pand met een totaaloppervlak van 11.000 m² aan met name fashion en lifestyle heeft het Canadese Hudson's Bay heeft haar intrede genomen. Na een maandenlange renovatie opende het warenhuis begin maart haar deuren. De tegelvloer was in deze metamorfose een belangrijk onderdeel. Hierbij speelden niet alleen de snelheid van uitvoering en uiteindelijke functionaliteit van de vloer een grote rol, maar ook zeker de esthetiek. 

In een tijdsbestek van twee weken hebben de tegelzetters van TGLS! de klus weten te klaren: bijna 2000 m² strak tegelwerk opleveren met de nodige, bijzondere details inbegrepen. Bijzonder in dit project is dat TGLS! het tegelwerk van A-Z heeft uitgevoerd. Van de ondergrondvoorbereiding tot het aanbrengen van bijzondere, niet-alledaagse details in het tegelwerk. 

 

Een goede voorbereiding 

Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve (tegel)werk. Op de benedenverdieping is de ondergrond – een bestaande egalisatielaag met oude lijmresten – dan ook eerst gestraald en geschuurd alvorens de universele primer codex FG 300 is aangebracht. Deze primer dient als hechtlaag met de later aangebrachte projectegalisatie codex FM 30. Deze egalisatie is uitermate geschikt voor een ondergrond als deze en is daarnaast snel legklaar. Om op de nieuwe egalisatielaag uiteindelijk tegelwerk te kunnen verlijmen, is deze voorgestreken met codex FG 300; voorstrijk voor minerale, absorberende ondergronden.

 

Wit en strak met de nodige details 

Om de benedenverdieping en tevens entree van het luxueuze warenhuis de uitstraling mee te geven die Hudson’s Bay nastreeft, is gekozen voor een tegelvloer met keramische, witte, semi-lucidato (half-gepolijste) tegels van 60 bij 60 cm. Gezien de tijdsdruk van het project en het oppervlak dat betegeld diende te worden, is voor het verlijmen van de tegels de flexibele dunbedmortel codex Power RX 8 ingezet. Deze tegellijm met optimale verwerkingseigenschappen heeft ondanks zijn snelle uitharding een lange verwerkingstijd. Ideaal voor oppervlaktes zoals deze. De strakke, witte tegelvloer op de benedenverdieping – waar onder andere cosmetica, lederwaren en accessoires te vinden zijn – kent een aantal bijzondere details. Zo zijn ten behoeve van het afkaderen van de diverse afdelingen en merken messing- en zwarte strips in het tegelwerk verwerkt. Daarnaast is de afkadering ook te zien in bijzondere rondingen in het tegelwerk, waarbij ook weer met strips en het werken met diverse vloerbedekkingen de afscheiding tussen bepaalde afdelingen wordt weergeven. Geen eenvoudige klus voor de tegelzetters van TGLS!, vertelt Patrick de Winter, directeur bij TGLS!: “De rondingen en strips komen op veel plekken terug in het tegelwerk. Dat is precisiewerk en uiterst bewerkelijk. Na plaatsing van het tegelwerk zijn de vormen in het tegelwerk gefreesd en de strips erin verwerkt.” Vooral gezien het korte tijdsbestek, waren deze details een grote uitdaging. Daarnaast zijn op verschillende plekken op het grote oppervlak dilatatievoegen gemaakt om de werking van de vloer op te vangen. 

 

Authentiek en eenvoudig in onderhoud 

Van shoppen krijg je trek! Daarom is op de derde verdieping van het warenhuis een La Place restaurant te vinden. Ook hier verzorgde TGLS! het tegelwerk. De tegels die hier verwerkt zijn, zijn niet zomaar tegels: “Om de La Place look-and-feel te onderstrepen, hebben we speciale, authentieke tegels laten produceren. Keramische tegels met een donkere, stoere look. Belangrijk hierbij is dat de tegels eenvoudig in onderhoud zijn en uitermate goed bestand tegen slijtage.”, aldus Patrick de Winter. “In het midden van het restaurant zie je een houtlooktegel die wordt afgehamerd met een hardstenen band. Dit maakt de tegelvloer nog weer net iets bijzonderder.” Zowel de keramische tegels als natuurstenen band zijn verlijmd met codex Power RX 8, ook geschikt voor verkleuringsongevoelig natuursteen.  Uitdaging Een dergelijk project in twee weken opleveren lijkt onmogelijk. Maar waar de ‘kaders’ op de tegelvloer van Hudson’s Bay duidelijk te zien zijn, denkt TGLS! graag in mogelijkheden: “Projecten als deze, waar de tijdsdruk hoog is, zijn altijd een uitdaging. Maar laat dat nou juist zijn waar wij warm van worden”, vervolgt Patrick de Winter. “De week voor Kerst en de week na Kerst hebben onze mannen keihard gewerkt. En ben trots op het resultaat dat wij hier hebben neergezet.” Ook bij codex kunnen we niet anders zeggen dan dat hier een knap staaltje werk is afgeleverd. 

 

Bouwinfo

• Gebouw: Warenhuis, Hudson’s Bay, Enschede
• Bouwmanagement: MVRO
• Aannemer: MVRO 
• Tegellijmsystemen: codex
• Verwerking tegelwerk: TGLS! 
• Opleverdatum: Maart 2018

Gebruikte producten

FG 300 Primer

De primer codex FG 300 is een dispersieprimer voor absorberende, minerale ondergronden. FG 300 is veelzijdig, waterafdunbaar en gemakkelijk aan te brengen en biedt maximale veiligheid door zijn goede indringende eigenschappen.

FM 30 Projectegalisatie

De object egalisatie codex FM 30 is een zelfnivellerende cementvloeregalisatiemassa voor laagdiktes van 3-30 mm. Dankzij de snelle droging wordt een kortere wachttijd verkregen.

Power RX 8 Flexibele dunbedmortel voor grootformaat tegels

De snel uithardende, zeer flexibele dunbedmortel codex Power RX 8 is dankzij kristallijne waterbinding bijzonder geschikt voor het leggen van grootformaat tegels.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw